Богоровци организираха младежка конференция ЗА Деня на Европа

Регионална конференция "Модел на ООН"

За Деня на Европа на 8 май 2024г. в зала ,,Гросето“ се проведе регионална конференция „Модел на ООН“. Тя се състоя от 09:00 до 16:00 часа. В нея се включиха общо 40 гимназисти от Димитровград, Хасково и Пловдив: ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ и ПМГ „Иван Вазов“ от гр. Димитровград, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ от гр.Хасково, както и една от най-престижните гимназии в страната МГ„Акад. Кирил Попов“ от гр.Пловдив.

Конференцията бе открита от г-н Теодор Стойчев (председател на бюрото на ЕП в България), г-н Иво Димов (Кмет на Община Димитровград), Гергана Кръстева (Председател на ОбС Димитровград), г-н Красимир Кръстев (Директор на ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров“).

След това г-н Стойчев поговори с учениците на тема Евроизбори 2024 и след разговорите се премина към същинската част на конференцията. По време на форума учениците влязоха в ролята на исторически герои и участваха в симулация на историческата криза по време на Големия глад в Ирландия. Те работиха през целия ден, за да се справят с различни задачи, като се наложи да практикуват дипломация и сътрудничество, а работният език бе английски. Накрая имаше и церемония по награждаване, на която учениците отличаха тримата най-добри дипломати сред тях.

Основни организатори и ръководители на събитието бяха г-ца Келси Уолък и г-н Калоян Добрев, учители по английски език в ПЕГ „Д-р Иван Богоров“.