ЗА ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ

За повече любов

Това е идеята на  един специален клип, https://youtu.be/Non454zACvY който съдържа поетичен многоезичен поздрав. Клипът е заснет в самото начало на втория учебен срок като съвместна дейност на литературен клуб „Творци на словото“ и младшите посланици на Европейския парламент в гимназията. Посветен е на Деня на влюбените, който в нашата традиция се съчетава и с празника на виното.

 Специалното в поздрава са поезията и участието на ученици от ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ – Димитровград, които рецитират на пет езика. Класически стихове на Пеньо Пенев и Павел Матев изпълняват Николай Колев, Петър Ненчев и Виктория Николова. На руски език с поезията на А.С.Пушкин и Юрий Визбор са участията на Ренета Стоянова и Егор Каратунов. На немски  стиховете на Райнер Мария Рилке звучат в изпълнение на Румяна Вълчева, а признанията на испански език са на Моника Стойчева със стиховете на Луис Гернуда. Изпълненията на английски са на Жени Вълева с откровенията на Едуард Къмингс и на Даниел Тодоров с авторска поезия. Техническата реализация на клипа е на Давид Тонев. Поетичният поздрав е подготвен и осъществен и с участието на преподавателите Бистра Жекова, Калоян Добрев  и Теодора Христова.

Рецитал с любовна поезия на пет езика всеки февруари е вече традиция в димитровградската Езикова гимназия. Тази година заради епидемията традицията продължава, но в друга мултимедийна форма. Проектът сега се реализира с компетентната и любезна помощ на г-жа Живка Шишкова и дом музей „Пеньо Пенев“, който стана естествена среда за изявата на богоровци.

Бъдете влюбени!

И нека поезията да бъде с вас!