Интензивен и много успешен първи срок за младши посланиците на ЕП

Интензивен и много успешен първи срок за младши посланиците на ЕП

Интензивен, но много успешен и плодотворен край на I срок с много национални и международни изяви за нашите младши посланици на Европейския парламент

В края на ноември Жени Вълева от 10в и Евгени Гинчев от 9а клас се участваха във втората дигитална сесия на Европейския младежки парламент – Bright, продължила 4 дни, и в която се включиха българи от 14 града и международни делегати от 11 други европейски държави, като общият брой ученици бе над 110.

Малко след това през декември отбор от гимназията се включи в международен конкурс на факултета по бизнес и туризъм на Руския университет на дружбата на народите. Учениците трябваше да изработят туристическа програма, с която да представят нашия град. Гергана Делчева от 12б, Виктория Колева от 12б, Исмигюл Хасан от 11в, Благовеста Георгиева от 11б и Жени Вълева от 10в клас успяха да заемат престижното второ място в конкурса.

Няма как да не споменем и участието в Евроскола в гр. Страсбург.  На 02.12.2022 младши посланиците на ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров”, гр. Димитровград, участваха в Евроскола заедно с още 1400 ученици от 53 училища в Европейския парламент в град Страсбург. Те имаха възможността да влязат в обувките на евродепутатите за един ден като участваха в Q & A сесия с Делара Бургхард от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, и Щефан Краус, който оглавява отдела за човешки права на ЕС и отговаря за външните политики на съюза относно правата на човека.

На 07.12.2022г. нашите посланици се включиха и в инициативата ,,Европейски час“ на бюрото на Европейския парламент в България. Те имаха възможността да разговарят с проф. Ингрид Шикова за основни европейски политики.

На 10 декември младшите посланици не пропуснаха да отбележат и Деня за правата на човека с открити уроци по английски език в 9а и 9в клас на гимназията.  

През месец декември 2022 г. с младши посланиците на ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров” се отдадоха на обществено полезни дейности и се включиха като доброволци в един страхотен проект на фондация ,,Подари усмивка” в гр. Димитровград. В продължение на 16 години фондацията събира коледни подаръци и ги раздава на деца в неравностойно положение. През декември посланиците опаковаха подаръците и в продължение на 3 седмици ги раздаваха. Първо минаха през гр. Димитровград и околните села, после посетиха кризисния център и освен подаръците, поиграха с децата, след това посетиха и център за бежанци от Украйна в Хасково, а на Бъдни вечер посетиха и децата от детското отделение на МБАЛ ,,Света Екатерина”, гр. Димитровград.

Междувременно и през декември започна международния проект на групата за училища посланици на Европейския парламент във вече новата образователна платформа за училищно образование в Европа (European School Education Platform). Проектът е с название Европа – нашето ДНК и в него участват ученици от всички държави членки и кандидат членки на ЕС. Учениците, които участват от ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров“ са Жени Вълева от 10в и Исмигюл Хасан от 11в клас.

През януари 2023 г. Евгени Гинчев от 9а клас бе избран в българската делегация на Европейския младежки парламент за дигиталната среща – (Inspire) организирана от Европейски младежки парламент Финландия, която се проведе между 05-07 януари. В срещата се включиха около 150 ученици от 10 международни делегации.

На петък 13ти нашите младши посланици бяха част от регионалната среща на училищата посланици в гр. Пловдив, в която се включиха 140 ученици от 16 училища в региона на Пловдив. В първата част на събитието всяко от 16-те училища трябваше да представи екипа си. След това проф. Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на Софийския университет разговаря с учениците за върховенството на закона. Във втората част на събитието учениците бяха разделени на четири групи и проведоха дебат, обсъдиха казуси, изготвяха плакати и участваха във викторина. След това всяка от работните групи трябваше да представи своите заключения и изводи пред всички участници. Срещата завърши с дискусия с евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП). 

На 27 януари 2023г.  младши посланиците от ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров“ почетоха и Деня на жертвите от холокоста. Те имаха възможността да изнесат 2 учебни урока в 2 девети класа.

Младши посланици на ПЕГ ,,Д-р Иван Богоров“, гр. Димитровград за 2022/2023г.: Евгени Гинчев 9а, Христо Русев 9а, Теодора Иванова 9а, Симге Салим 9а, Галина Митева 9а, Богомил Янев 9в, Даниел Момчилов 9в, Димитър Тодоров 9в, Теодора Тодорова 9в, Емилия Чавдарова 10б, Жени Вълева 10в, Даная Манолова 10в, Ралица Райчева 10в, Пламена Братанова 10в, Благовеста Георгиева 11б, Гергана Консулова 11б, Николай Петров 11б, Едита Делчева 11в и Исмигюл Хасан 11в.

Старши посланик: Калоян Дорев, учител по английски език.