Многоезичието и възможностите, които ученето на чужди езици дава

Многоезичието и възможностите, които ученето на чужди езици дава

На 19.10.2023 г. учениците от 11 А клас при ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, под ръководството на техния преподавател по английски език, Г-жа Йовелина Бойчева-Тенева, участваха в онлайн събитието „Многоезичието и възможностите, които ученето на чужди езици дава“, организирано от Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия.

Единадесетокласниците имаха удоволствието и привилегията да бъдат сред учениците от 1000-та европейски училища, одобрени да присъстват на виртуална среща с г-н Янис Икомону, полиглот и преводач, владеещ 32 езика. Във втората част на програмата учениците имаха възможност в отделни езикови стаи на английски, испански, немски и френски език да изслушат примери от личния опит, впечатления и практически съвети от други професионални преводачи, владеещи по над 4 езика, да им задават въпроси и да изслушат техните отговори. На тези срещи нашите ученици успяха да чуят от тези, доказали се в професията на преводач, хора как владеенето на чужди езици дава безброй възможности за пътуване по света и истински срещи с  различни култури, а не на последно място и за чудесна професионална реализация.

За наша изненада повечето от хората, с които се срещнахме, се оказаха бивши победители от състезанието по превод Juvenes Translatores, за което нашето училище беше одобрено да участва. То също се организира от Генерална дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия, международно е и ще се проведе на 23.11.2023 г. само за ученици, родени през 2006 година. Така те ни показаха, че са превърнали, зародилата се в ученическите им години страст към чуждите езици и превода, в своя кариера и житейски път. Това безспорно беше едно осветляващо и много полезно преживяване.

Среща с преводачи, организирана от Главна дирекция “Писмени преводи” към Европейската комисия