НАШИЯТ ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

ПЕГ на 30 години, Патронен празник, 20.04.2023

Той се състоя на в деня на патронния празник 20 април от 18,30ч в препълнената с публика спортна зала „Младост“. Празничният концерт беше посветен на 30-годишнината на  нашата гимназия и затова скъпи гости бяха кметът на община Димитровград г-н Иво Димов и г-жа Веселина Павлитова – началник на РУО на МОН в гр. Хасково с екип от старши експерти. Още на вратата посрещнахме гостите по стар български обичай с пита хляб и сол. Всеки получи от юбилейния цветен брой на вестник „Училищен живот“. В просторната зала изпълненията се проектираха и на специална видеостена.

За начало тържествено бе внесено училищното знаме под звуците на химна „Богоровци“, изпълнен от автора на текста и музиката – Пламена Славова. По-късно Пламена сподели  историята на песента, която от 2005г се е превърнала в химн на поколения възпитаници на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“.

В своята реч директорът Красимир Кръстев отбеляза, че за трите десетилетия на своето съществуване гимназията се е утвърдила като територия на творчеството и дръзновението и вече е готова за предизвикателствата на бъдещето. Специална благодарност бе изказана и на ръководството на община Димитровград за създадените условия за качествен учебен процес, отговарящи на високите европейски стандарти.

Кметът на община Димитровград Иво Димов поздрави богоровци с празника и връчи на директора  плакета на града. Поздрави и специален подарък ръководството на гимназията получи  от г-жа Веселина Павлитова, както и от  името на Съюза на работодателите в системата на образованието, представен от г-жа Лора Йончева. В специален видеоклип с поздрави за празника към богоровци се обърна г-н Анхел Сантамария Барнола – съветник по образователните въпроси към посолството на Кралство Испания в България.

Изпълнено с емоции беше и награждаването на победителите в национални и областни кръгове на олимпиади. С колективни призове бяха отличени  Клуба на младшите посланици на ЕС, отбора по реч и дебати на английски език „Бест“ и актьорите от театъра на испански език.

Концертната програма бе пъстра и в нея взеха участие изключително възпитаници на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ от различни випуски. Своите съученици и преподаватели поздравиха Ирина Митева и Добромир  Зафиров – випуск 2019г. Двамата прочетоха свои стихове, за да припомнят, че поетичното вдъхновение не ги е напускало още от ученическите години. Добромир представи и свое стихотворение специално посветено на родната гимназия.

С много аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на Добрина Дулева и Дария Тонева – възпитаници на Академията за таланти в града. Своята галактическа класа в танците доказаха Антоана, Жаклин и Джорджия – Рая от ОбТЦ „Галаксико“ с феерия от музика, блясък и красота. Публиката затаи дъх, пленена от таланта на една млада актриса – Нелина Михайлова/випуск 2017г/, която изпълни спортната зала като героиня от комедията „Службогонци“ от Иван Вазов. Първите сценични успехи на Нелина са също на училищните патронни празници и това определи нейния професионален път.  Тодор Жеков / випуск 2010г/ съчета жизнерадостния рок ритъм със специална колекция от снимки, съхранили незабравими мигове от годините в училище. Като един от основателите на училищното радио Тодор връчи и една специална награда – на новия ентусиазиран екип, който възроди музикалните междучасия. Последваха магически мигове с фокусите на Тодор Славов /випуск 2013г/ като Теос шоу.

Много аплодисменти получиха изпълненията рок група „Хала“ към Детски и младежки център – Димитровград. Сред музикантите богоровци разпознаха своите съученици Емануил Динков и Теодора Тодорова, но този път в ново амплоа. Искрен смях в залата предизвика веселият авторски скеч на Михаил Масов и Петър Тръндев, защото в приключенията на бившите съученици всички разпознаха ситуации и преподаватели от училищния живот.

Естествената градация на празника беше изпълнението на Димитър Иванов – Капитана – прекрасен млад актьор, първия вентрилоквист в България, чиито изяви в стендъп комедията пълнят зали у нас и в чужбина. Специално за празника на своята гимназия той бе подготвил китка от весели спомени, като се извини специално и за веселите щуротии, и за царските пищови. Финалът на концерта беше с емоционалното изпълнение на ТК“Богоровци“  с най-новото му попълнение от осмокласници. Накрая всички заедно на крака изпяхме отново нашият прекрасен химн „Богоровци“.

Концертът се превърна в истински празник на творчеството и приемствеността!

Може да гледате концерта тук.