НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ С ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ЛЮБОВ

Ден на народните будители

В истински празник се превърна общоградската среща, посветена на Деня на народните будители. Тя бе организирана от екипа на проект „Жива история“ и се проведе на 01.11.2023г в препълнената голяма читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. С готовност на поканата за участие се отзоваха ученици и преподаватели от всички училища в града. Специални гости на срещата бяха г-жа Диана Дончева и г-жа Антоанета Шаркова от ръководството на община Димитровград, както и поетесите Ваня Данева и Величка Петрова.

В първата част на срещата всяка група представи патрона на своето училище като будител. Лили Стефанова  акцентира върху неуморната дейност на д-р Иван Богоров за развитието на новобългарския книжовен език и призивите на възрожденеца към българина да открие своето достойно място сред народите на цивилизована Европа. Народният поет като творец на родния език представиха момичетата от ПМГ “Иван Вазов“ с подробни примери от Вазовото духовно наследство. Паметта за революционера, поета, журналиста Любен Каравелов  възкресиха представителите на СУ “Любен Каравелов“. На заветите на своя патрон – професор Асен Златаров към младите хора акцентираха от Професионалната гимназия. С любов и признателност  за своя пример говориха и младите алековци от ОУ “Алеко Константинов“. Грижата на поета Пенчо Славейков към родната култура и литература, както и своето училище като част от духовното пространство на Димитровград представиха учениците от ОУ “Пенчо Славейков“.

Във втората част на празника учениците, разделени на екипи, работиха върху забавни езикови задачи – редактираха чуждици, откриваха значението на позабравени народни думи и ги употребяваха в текст, сами измисляха думи за неологизми в езика. Така се появи думата плодница – вместо смути, ледошкаф – за фризер, самоснимка  вместо селфи и хвърчиснимка за дрон. За своето словотворчество учениците бяха поздравени радушно от поетесата Величка Петрова.

Всички екипи получиха  от екипа на проект „Жива история“ скромни сувенири за спомен.

Related Posts