ОТКРИТ УРОК ПО ХИМИЯ

Открит урок по химия „Определяне на органични вещества в храните“

Учениците от Х-а клас с преподавател Ана Паунова изнесоха открит урок по химия , за да докажат колко интересна и полезна може да бъде тази наука. Темата на урока бе „Определяне на органични вещества в храните“ , а многобройната публика беше от деветокласници и преподаватели от гимназията.

С редица атрактивни опити десетокласниците откриваха дали киселото мляко съдържа допълнително нишесте, търсиха ненаситени мастни киселини в маргарин, олио и масло. Нагряваха разтвор от прясно мляко с натриева основа и меден сулфат за да определят наличието на белтъчини и въглехидрати. Аплодисменти предизвика експериментът със сребърното огледало по стените на епруветка, съдържаща глюкоза.

По време на урока учениците получиха и точни инструкции за безопасност при работа с активни вещества и спиртна лампа. Всички се убедиха колко е необходимо да се четат внимателно етикетите на хранителните стоки за съдържащите се в тях вещества.

Своя открит урок в модерния кабинет по химия учениците и преподавателите посветиха на 30-годишнината на своята любима гимназия.