ПРАЗНИК НА МАТЕМАТИКАТА

Международен ден на математиката и числото ПИ /3,14/

Че математиката може да бъде истински празник, се убедиха осмокласниците в ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. Това стана  на 14.03.23г – Международния ден на математиката и  на числото Пи /3,14/. По този повод се проведе открит урок по математика и информационни технологии с преподаватели Ирина Димитрова и Стефка Иванова. Всеки от учениците получи индивидуална забавна задача, която трябваше да реши в рамките на часа. Усмивките от добре свършената работа не бяха случайни. Като подготовка в часовете по математика осмокласниците чертаха с пергел и милиметрова хартия. Наградата за успеха беше вкусна курабийка,  защото математиката може да бъде и сладка.

Едно от откритията на часа бе приложението на GeoGebra – безплатен софтуер за обучение по математика и природни науки от началното училище до университетско ниво. С помощта на компютрите богоровци се почувстваха по-уверени, защото вече бяха в „свои води“. Изводът  беше съвсем ясен – за да разработваш по-сложни проекти с помощта на компютър, трябва да знаеш  математика и да боравиш с чертожни инструменти.

Откритият урок в  Международния ден на математиката ученици и преподаватели посветиха на 30-годишния юбилей на своята любима гимназия.