ПЪРВОТО РАДИОПРЕДАВАНЕ ПО ПРОЕКТ „ЖИВА ИСТОРИЯ“

Първо радиопредаване

На 05.10.2023г бе реализирано първото от поредица радиопредавания, подготвени от медийния екип на проект „Жива история“. Предаването бе посветено на живота и дейността на  народния  будител д-р Иван Богоров. Акцент в предаването бяха новаторските за времето идеи  на неуморимия възрожденец и смелостта, с която са реализирани.

Водещите Димитър Гочев и Рая Колева заедно с техническия екип  – Емануил Динков и Атанас Бахтичев  припомниха на своята аудитория, че д-р Богоров  е автор на първите български вестници – „Български орел“ и „Цариградски вестник“. Той разширява пътя на своя народ към големия свят с първите  чуждоезикови речници – българо-френски и френско-български. Първото обширно географско описание и първото икономическо списание също са негово дело. Развитието на книжовния български език и възможно благодарение и на „Първичка българска граматика“ – първата граматика на новобългарския език.  И това са само част от  новаторските издания на  неуморимия карловец.

В края на предаването бяха зададени въпроси към слушателите, които ще имат възможност да се подготвят и да дадат отговор в следващото предаване. За най-бързите и точните  отговори са предвидени награди.

Това е само първото от цяла поредица радиопредавания. Следващите са посветени на грижата на д-р Иван Богоров за чистотата на българския език. Специално внимание ще бъде отделено и на 30-годишнината на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ и развитието на училището.

Related Posts