СРЕЩА НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ

Среща на младите таланти

Творческата среща на млади таланти  се състоя на 11 юни 2021г и бе организирана съвместно от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ . Надсловът подсказваше и източника на вдъхновение – „В началото бе словото“. Ученици от  11.клас с преподавател Бистра Жекова представиха свои проекти в изпълнение  на специална творческа  задача. Условието беше само едно – да се използва родният език, за да се изрази идея, позиция, чувство, впечатление. За успешния резултат приносът е и на двете групи по информационни технологии с преподавател Марин Калинков.

Резултатите са впечатляващи. Теодора Райкова се представи със своето есе „Нужна ли е паметта“ и със стихотворението си „Щастие“. Усмивките и любовта бяха вдъхновение за стиховете на Милен Динков, Ралица Динева, Теодора Тодева.Тъгата по заглъхналото малко село, вълшебствата между страниците на книгата прозвучаха в  творбите на Румяна Вълчева – „Книга“, „Мрачното селце“, „Ще помня“. Яница Йонкова представи две свои  изящни поетични  миниатюри –„Полет“ и „Луната каца на перваза“. Родината се оказа незаменима в стихотворението на Ралица Петрова. Нелина Петрова и Кристиана  Иванова поведоха зрителите на вдъхновяващо изкачване към връх Ботев. Репортажът им представи красотата на българската природа и веселите преживявания.

Като умели  белетристи  се представиха Полина Атанасова със своята пълна със загадки история в разказа „Беатрис“. Спомен за едно незабравимо приятелство представи Радост Костадинова. Марина Петрова ни убеди с есето си „За кучетата, котките и хората“, че домашните любимци  могат да са по-дори от нас. За бъдещи премиери остана разказът на Марина Маринова „Божи пратеник“.

С много  оживление и аплодисменти бяха посрещнати и двата късометражни игрални филма. Те са реализирани по оригинални авторски сценарии, режисура и с интересни актьорски постижения. Първият филм е със заглавие „Спасителят“. Автор на сценария е Давид Тонев, който в екип със свои приятели от 11-а клас  е пресъздал история за израстването на един млад човек в трудно изпитание.  Сложните отношения в обществото, докъде могат да отведат алчността и жаждата за власт  разказват в своя филм Кристиан Петров и Денис Хубенов. Помагат им  ентусиазираните изпълнения на техните съученици от 11-а и 11-б клас, които с огромно желание  играят, снимат, монтират. А колко е хубаво, когато има весели случки , за които след филма можем да си спомним с удоволствие!

Целият взрив от емоции на срещата доказа, че и най-сложният проект започва от словото – дума, изречение, надраскан набързо лист… И нищо не може да се сравни с радостта и удовлетворението от творчеството.