СТАРТИРА ПРОЕКТ „ЖИВА ИСТОРИЯ“

Жива история

Още в първите учебни дни заработи активно екипът на проект „Жива история“. Проектът е вдъхновен от 30-годишнината на нашата  гимназия и спечели финансиране още в края на миналата учебна година по  общинската програма „Димитровград на младите“. Инициативата и идеите са  на Катерина Хубенова , Ана-Мария Петрова и Рая Колева , подкрепени от още 15 доброволци – всички от девети клас. Ръководител е г-жа Бистра Жекова.

На първата сбирка на 21 септември се оформиха екипите, които ще работят по отделните направления. На специална пресконференция бяха оповестени и акцентите в проекта. Младите изследователи ще проучат  различни източници, за да съберат в сборник историята на своето училище. Ще разчитат на подкрепата на ГБ“Пеньо Пенев“, Историческия музей, отразеното в летописната книга, фотоархива, спомените на  ветераните – учители и служители. Ще подготвят и материали за живота и творчеството на нашия патрон – д-р Иван Богоров.

Медийната група вече работи по подготовката и излъчването на  радиопредавания, посветени на живота и делото на д-р Богоров, като са предвидени и много весели игри с награди. Този екип ще съдейства за популяризиране на резултатите от проекта както на сайта на гимназията, така и в регионалните медии. Ще запознае с материалите си и осмокласниците, за които ще организира състезание „Стани богоровец“.

Акцент в дейността на третия екип ще бъде фотоконкурсът „Моето училище – моят свят“. Идеята е бивши и настоящи богоровци да изпратят своята любима снимка от дните в гимназията. Жури ще отличи най-добрите и  ще оформи с фотосите атрактивен кът.

Кулминацията на дейностите по проекта ще бъде на  Първи ноември – Деня на народните будители. По този специален повод ще бъде организирана общоградска среща, посветена на неуморната дейност на д-р Иван Богоров с грижата му за родния език. Богоровци ще поканят свои връстници, за да дискутират как да запазим и днес силата и изразителността на  българското слово.

Целта е да се запази паметта за предшествениците и делото им да намери продължение в съвременността. Така историята да остане жива !

Related Posts